Wat is internalized misogyny?

Posted by on Sep 30, 2016 in Seksisme
No Comments

Ondanks dat seksisme zich vaak op vrouwen richt, kunnen vrouwen zelf ook wel degelijk seksistisch zijn. Dit gebeurt zelfs heel veel. Er bestaat iets dat we internalized misogyny noemen. Dit beschrijft de vormen van vrouwenhaat die vrouwen van jongs af aan aangeleerd krijgen alsof het normaal is, en die vervolgens moeilijk te herkennen en af te leren zijn. Het komt er op neer dat vrouwen met de paplepel ingegoten krijgen dat ze inferieur zijn aan mannen, en zich daar naar leren gedragen. Wanneer je je bewust bent van deze internalized misogyny kun je er iets aan veranderen, maar in veel gevallen zijn vrouwen zich niet bewust van het negatieve beeld dat ze van vrouwen hebben. Daarom probeer ik dit vandaag wat meer over dit complexe verschijnsel te vertellen.

Internalized misogyny zorgt er onbewust voor dat vrouwen de stereotyperingen en leugens die mensen over hun geslacht hebben geloven, gewoon omdat ze niet beter weten. Ze groeien op met deze ideeën, waardoor het moeilijk is er de ernst van in te zien. Tegenover mannen worden vrouwen als zwak, emotioneel en dom neergezet, en hoe meer jonge meisjes dat horen, hoe meer ze het onbewust gaan geloven.

Internalized misogyny brengt op latere leeftijd gevolgen met zich mee voor zowel jongens als meisjes. Jongens leren namelijk om vrouwen als zwak en dom te zien, en hen ook dusdanig te behandelen. Meisjes leren dan weer dat zij zelf dom en zwak zijn, maar ook dat andere meisjes en vrouwen zwak zijn. Dit kan resulteren in een gebrek aan zelfvertrouwen en in een negatief zelfbeeld, in onderlinge competitie, slutshaming… De gevolgen van internalized misogyny kunnen vergaand zijn.

Een opmerking die internalized misogyny schreeuwt is ‘ik ben niet zoals andere meisjes’. Dit suggereert namelijk dat je neerkijkt op andere meisjes. Dit impliceert een negatieve mening over het vrouwelijke geslacht, alsof je er niet mee geassocieerd wil worden. Ook lijk je met deze opmerking te zeggen dat alle meisjes hetzelfde zijn en verder geen inhoud hebben, wat natuurlijk verre van waar is. Voor meer veelvoorkomende voorbeelden van internalized misogyny wil ik jullie naar Everyday Feminism doorverwijzen.

Internalized misogyny krijgen we niet alleen vanuit onze opvoeding mee, maar ook vanuit de media. TV-series en films waarin vrouwen als naïef en dom, als damsels in distress, getoond worden, terwijl mannen als slimme en sterke helden neergezet worden. In bijvoorbeeld sit coms worden vaak grappen gemaakt over het uiterlijk van een vrouw, of worden vrouwen meer als voorwerpen gezien dan als mensen. Ook de mate waarin we vrouwen terug zien op TV en in films is hierop van invloed. Hoewel het nu wel meer komt, zie je bijna nooit een actiefilm met een vrouw in de hoofdrol. Een bad ass vrouw die een man moet redden (zoals de nieuwe Ghostbusters). Reclames dragen ook bij aan internalized misogyny door vrouwen als seksobjecten neer te zetten. Sex sells, after all.

Het nadeel van internalized misogyny is dat je alleen bewust af kan leren. Je hebt het onbewust aangeleerd, maar je kunt er pas mee stoppen als je opmerkt dat je op een negatieve manier over vrouwen denkt en er bewust aan werkt het niet te doen. Zo vertelde een vriendin van me laatst over een jongen die zij had gefriendzoned (even een ander onderwerp maar het gaat om de strekking). Als de feminist die ik ben, moest ik toch even zeggen dat de friendzone onzin is, en dat je het als vrouw niet aan een man schuldig bent om hem leuk te vinden wanneer hij aardig tegen je is. Zij zei toen ook dat ze het eigenlijk nog nooit zo bekeken had, maar dat ik eigenlijk wel gelijk had. Zo zit dat ook bij internalized misogyny. Je denkt er niet over na, totdat iemand je erop wijst, omdat je niet beter weet. Pas dán kun je er iets aan doen.

Tot een paar jaar geleden zei ik ook zoveel misogynistic dingen, omdat ik ook niet beter wist. Pas wanneer je je er in gaat verdiepen en steeds meer leert over (internalized) misogyny ga je van steeds meer dingen die heel normaal leken zien dat ze geworteld zijn in misogyny. Het is niet erg dat je dit niet door had, want zo hebben we dat nou eenmaal geleerd. Als je je er eenmaal bewust van bent, is het echter wel een stuk makkelijker om deze dingen niet te doen. Respecteer andere vrouwen zoals je zelf ook gerespecteerd zou willen worden.

Hoe zit dat bij jou? Kun jij zo een situatie opnoemen waarin jouw mening beïnvloed werd door internalized misogyny?

# # # # #

Reply