Feministen haten mannen niet

Posted by on Okt 1, 2016 in Feminisme, Seksisme
No Comments

Waarschijnlijk dé grootste leugen die er over feminisme bestaat is dat feministen mannen haten. Deze gedachte komt vaak voort uit dat vrouwen voor gelijke rechten vechten, en mannen dit interpreteren als dat vrouwen hen van hun rechten willen ontdoen. Dit is echter helemaal niet zo. Vrouwen willen enkel de rechten die mannen al jaren hebben óók. Feministen haten mannen niet. Niet per definitie, in ieder geval. Uiteraard kunnen er best feministen zijn die mannen haten, maar deze haat zal eerder geworteld zitten in ervaringen met mannen, dan is het feminist zijn.

Feministen worden door veel mannen gezien als mannenhaters die er op uit zijn om mannen te overheersen. Om superieur te zijn aan mannen. Zoals mannen dat eeuwenlang aan vrouwen geweest zijn… En daardoor vormt feminisme een bedreiging. Een bedreiging die totaal niet relevant is, want feministen zijn niet uit op de banen of het overheersen van mannen. Zij willen niks anders dan dezelfde rechten waar mannen al jaren van kunnen genieten, en die zij voor lief nemen.

Feministen haten mannen niet. Niet per se, in ieder geval. Veel feministen zijn gewoon gelukkig getrouwd met een man, of hebben een vriend. Anderen hebben dat niet, maar dat wil nog niet zeggen dat ze mannen haten. Wat mij irriteert aan een opmerking als ‘feministen haten mannen’ is dat een stroming die in essentie om vrouwen draait, weer zo verdraaid wordt dat het toch weer om mannen gaat. Dat doet me altijd een beetje aan de bovenstaande meme denken.

Als ik aan feminisme denkt komt de vraag ‘waarom haten mannen vrouwen?’ eerder bij me op dan andersom. Feministen vechten namelijk om de rechten terug te krijgen die mannen vrouwen ooit ontnomen hebben, zoals stemrecht en het recht om beslissingen over hun eigen lichaam te maken. Als mannen ons deze rechten in eerste instantie gewoon niet af hadden genomen, was er geen behoefte aan een stroming als het feminisme. Natuurlijk kun je dat de mannen van nu niet aanrekenen, maar dat maakt het nog niet oké dat zij zo negatief naar een stroming als het feminisme kijken. Als mannen niet op vrouwen neer zouden kijken, als er geen sprake van seksisme zou zijn in onze samenleving, zou het feminisme niet eens bestaan.

En weet je, al haten feministen mannen wel, nou en? Dit is zeker niet iets wat bij feminist zijn hoort, maar er zullen ongetwijfeld wel vrouwen zijn die mannen haten. Net zoals er mannen zijn die vrouwen haten. Er komt een punt dat een vrouw zoveel nare ervaringen met mannen heeft meegemaakt dat ze inderdaad niks meer met ze te maken wil hebben, en zo kan dat andersom ook gebeuren.

Zonder mannen nou met dieren te willen vergelijken, maar als je tig keer door een hond gebeten wordt, is de kans ook groot dat je liever geen hond tegenkomt, toch? Dat betekent niet dat de feminist in kwestie alle mannen als seksuele roofdieren ziet, maar het zijn er wel genoeg dat ze er keer op keer slachtoffer van wordt. Vind je het dan echt heel gek dat ze het niet meer zo op mannen heeft? Mannen roepen zo graag dat feministen mannenhaters zijn, maar ze mogen ook wel eens naar zichzelf kijken of die mannenhaat onder sommige feministen ergens misschien wel gerechtvaardigd is. Of sommige mannen het er niet een beetje zelf naar gemaakt hebben dat vrouwen klaar zijn met hun bullshit. Of zij stiekem niet degenen zijn die zich hatelijk opstellen naar het andere geslacht toe.

Iemand die de gevoelens van feministen tegenover mannen goed uit een zet is Clementine Ford, in deze post voor SMH.com.

# # # #

Reply