Double standards rondom naaktfoto’s

Posted by on Okt 4, 2016 in Seksisme
No Comments

naaktfoto

Laatst zag ik het op LINDA. Nieuws weer voorbij komen: foto’s van de een of andere knappe wiskundeleraar die ook model is, en uit de kleren ging. Nou, daar horen we LINDA. Nieuws niet over klagen, en hun lezers ook zeker niet. Net als wanneer Justin Bieber een naaktfoto op Instagram plaats. Wanneer we deze lezers, en de rest van het internet wel horen klagen? Wanneer Kim Kardashian, of eigenlijk iedere vrouw het doet. Als het om naaktfoto’s gaat is er wel degelijk sprake van een double standard, en daar mag het wel eens mee afgelopen zijn.

Wanneer Kim Kardashian er zelf voor kiest een naaktfoto op Instagram te zetten wordt ze geshamed van hier tot Tokio. Hoe kan ze dat doen als moeder? Heeft ze geen zelfrespect? Wat een slecht voorbeeld voor jonge meisjes! Of wat dacht je van de geliefde ‘Kim Kardashian is alleen bekend door haar sextape’? Als een paparazzo een naaktfoto van Justin Bieber maakt en die zonder toestemming op internet zet, loopt bij veel vrouwen het kwijl nog net niet uit hun mond. Waarom? Waarom Justin Bieber wel, en Kim Kardashian niet?

Ter vergelijking heb ik wat screenshots gemaakt van de top comments op enkele posts over Kim’s naaktfoto’s en die van Justin Bieber.

Justin Bieber:

Kim Kardashian:

Toch net een wat andere toon, niet? Op de laatste reactie na dan, want daar ben ik het volledig mee eens.

Ik meen me een verhaal te herinneren van een docente die ontslagen werd nadat ouders ontdekte dat ze in de Playboy gestaan heeft tijdens haar opleiding. Nou is dit wel in Amerika, maar dit staat lijnrecht tegenover de wiskundeleraar die op LINDA. Nieuws keer op keer geprijsd wordt voor zijn shoots. Begrijp me niet verkeerd: prijs die man gerust de hemel in. Maar doe dat dan ook met Kim Kardashian, en iedere andere vrouw die naaktfoto’s deelt. Double standards als deze horen niet meer in 2016.

Ik kan me voorstellen dat je er als ouder niet op zit te wachten dat je kind à la Kim Kardashian naaktfoto’s deelt, maar kom op. Kim is een volwassen vrouw die zich echt niet hoeft te verantwoorden voor dat soort dingen. Ik vind Kim zelfs eerder een voorbeeld als het gaat om body positivity. Doe mij het zelfvertrouwen van Kim maar! Sommige ouders lijken er vanuit te gaan dat hun kinderen alles maar klakkeloos nadoen wat ze op internet zien, maar als dat zo is zou ik me toch eens wat meer met de opvoeding van mijn kinderen bezighouden in plaats van de naaktfoto’s van Kim Kardashian.

Er is niet alleen een verschil tussen naaktfoto’s van mannen en vrouwen. Er zit ook nog een verschil in of ze door de persoon in kwestie gedeeld zijn, of zonder toestemming gelekt zijn. Gelekte foto’s, zoals het iCloud-schandaal waarbij diverse naaktfoto’s van celebrities uitlekten, lijken mensen over het algemeen een stuk interessanter te vinden, net als dat kinderen het leuk vinden om dingen te doen die ze eigenlijk niet mogen. Wanneer iemand er zelf voor kiest om ze te plaatsen wordt het aandacht trekken genoemd, maar wanneer het zonder toestemming gebeurd is het maar wat interessant. Maar over consent heb ik het nog wel een andere keer.

Ik vind het jammer, echt. Dat sites als LINDA. Nieuws, bedoeld voor vrouwen, op zo’n manier over iemand als Kim Kardashian schrijven. Alsof ze niet trots mag zijn op haar lichaam. Alsof vrouwen niet trots mogen zijn op hun lichaam. Alsof het aan vrouwen is om “iets aan de verbeelding over te laten”. Alsof je als moeder ineens van alles niet meer mag doen. Is dat nou echt de boodschap die we meisjes mee willen geven? Ik in ieder geval niet.

# # # #

Reply