“Zo trots als een aapje”

Posted by on Okt 26, 2016 in Racisme
No Comments

Normaal gesproken probeer ik niet over racisme te schrijven, omdat ik hier zelf geen ervaring mee heb. Ik heb echter ook nog niemand gevonden die dit wel wil doen, en naar aanleiding van een opmerking van Johan Derksen vond ik het nu toch nodig om er iets over te zeggen. Deze opmerking richting Sylvana Simons is namelijk niet oké, en helaas zie ik op social media dat veel mensen dit niet lijken te zien.

Johan Derksen vond het een goed idee om op TV, naar aanleiding van RTL die geen zwarte pieten meer laten zien, een racistische sneer naar Sylvana Simons te maken. Deze ging als volgt: ‘Het enige nadeel aan het besluit van RTL vind ik dat dat hysterische juffrouwtje Sylvana Simons nu trots als een aapje door het land rent’. Net als bij de meeste racistische kwesties in Nederland zijn er ook nu online weer twee kampen: pro-Johan Derksen en pro-Sylvana Simons. Of ja, in ieder geval anti-racisme. Ik hoor bij het laatste kamp, en vandaar dat ik over deze gebeurtenis schrijf.

Dat Johan Derksen bekend staat als een botte lul *excuse my language* is niks nieuws. Het was dan ook mogelijk dat Derksen gewoon totaal niet nadacht over deze opmerking en er niks racistisch mee bedoelde. Dat wil echt niet zeggen dat het niet racistisch is (en het ‘juffrouwtje’ is ook tamelijk misogynistic). Op Facebook roept iedereen dat de uitdrukking ‘apetrots’ gewoon Nederlands is. Dat klopt. Dat wil echter niet zeggen dat dit geen ontzettend onhandige opmerking (hoe het ook bedoeld is) is om te maken over Sylvana Simons, als person of color. Om people of color te beledigen wordt namelijk geregeld de vergelijking met apen gemaakt. Je kunt het Sylvana dan ook niet kwalijk nemen dat zij zich door een dergelijke opmerking aangevallen voelt.

Geloof mij maar als ik zeg dat de stijl van DENK ook de mijne niet is (niet zo zeer hun standpunten maar de manier waarop), maar Sylvana Simons en haar DENK-collega’s zijn wel mensen. Mensen die het verdienen om met respect behandeld te worden, door zowel Johan Derksen als de rest van het Nederlandse volk. Ik denk dat DENK met hun werkwijze en uitspraken een hoop mensen tegen zich in het harnas werkt, maar dat wil nog niet zeggen dat de problemen die zij onder de aandacht brengen geen problemen zijn. Racisme is nog altijd een groot probleem in Nederland, dat maakt alle haat die Sylvana ontvangt pijnlijk duidelijk.

Wat mij misschien nog wel het meest steekt in deze kwestie is dat een hoop blanke mensen Sylvana Simons wel even vertellen wat wel en niet racistisch is. Nee. Als blanke praat jij niet over een person of color heen als zij zeggen dat iets racistisch is, net als dat je als man niet bepaalt wanneer iets vrouwonvriendelijk is. Dan luister je.

Een verdraagzame samenleving is het doel van DENK. Als je het mij vraagt, is er nog een lange weg te gaan voordat we zo ver zijn.

# # # #

Reply