En dan sta je ineens naakt op internet

Posted by on Nov 30, 2016 in Ongewenste aandacht
No Comments

Vandaag zag ik op Facebook dit bericht voorbij komen van AD.nl. Het gaat over een video van een vrouw die naakt voor haar raam staat nadat ze de badkamer uitkomt, wat door bouwvakkers gefilmd en online gezet is. Ik ben de laatste die zegt dat dit verstandig is, of dat het geloofwaardig klinkt dat deze vrouw niet gezien had dat haar rolgordijn open was. Dit alles doet er echter niet toe wat mij betreft. De reactie die op deze post komen, maken namelijk weer heel pijnlijk duidelijk hoe diep victimblaming in onze samenleving geworteld zit. Hoe vrijwel niemand kritisch is ten opzichte van de mannen die hier verantwoordelijk voor zijn, en hoe iedereen de schuld bij de vrouw neerlegt.

De vrouw die in het filmpje te zien is heeft aangegeven dat zij het niet erg vind dat de video online staat. Ze hoopt dat zij op deze manier een waarschuwing kan zijn voor mensen die ook wel eens zo naakt in huis rondlopen. Een waarschuwing dat het zomaar zou kunnen gebeuren dat, wanneer je dit in je eigen huis doet, je door mensen op straat gefilmd kan worden. Eigenlijk toch te gek voor woorden?

De reacties op de post van AD.nl staan vol met dingen als ‘had ze de gordijnen maar dicht moeten doen’, ‘moet je maar niet naakt rondlopen’ of ‘ze kickte er vast op’. Dat deze video nu online staat wordt door veel mensen gewijd aan het feit dat deze vrouw in haar eigen huis naakt rondloopt. Als zij niet naakt op het internet wil staan, moet ze niet naakt rondlopen, ook al is dat in haar eigen huis. Waar helaas maar weinig mensen op wijzen is dat deze bouwvakkers in kwestie ervoor hebben gekozen haar te filmen. Waar haal je het fatsoen vandaan, denk ik dan? Als iemand naakt voor het raam staat, dan kun je een fatsoenlijk mens zijn en wegkijken. De kans is namelijk vrij groot dat dit niet de bedoeling was. Dat je toch gaat lopen staren is al een ding, maar waar haal je het lef vandaag om zo iemand te filmen en dit online te zetten? Dit is een gigantische schending van privacy en ik snap ook niet waarom media als AD.nl dit verspreiden. Ik ga de video zelf daarom ook niet posten, en heb deze ook niet gekeken. Dat zo’n video in eerste instantie zonder toestemming online wordt geplaatst door een stel zielige figuren, en dat de schuld weer bij de vrouw wordt gelegd. Ik word er zó ontzettend moe van. Er is geen regel dat je, als man, zodra je een naakte vrouw ziet je telefoon tevoorschijn moet toveren om het te filmen en online te zetten. Dat is geen oerinstinct. Daar kies je bewust voor, en ik mag hopen dat deze actie gevolgen heeft. In de comments roepen veel mensen dat je op openbaar terrein gewoon mag filmen en dat is natuurlijk ook, maar just because you can doesn’t mean you should. Dat iets niet bij wet verboden is, maakt het nog niet oké. Ik kan er simpelweg niet bij dat je iemand naakt voor het raam ziet staan en denkt, ja, dit ga ik filmen en online zetten! Gadverdamme. Echt, bah. Dat ze deze mannen eens wat normen en waarden bijbrengen. En dat we eens stoppen met altijd maar de schuld bij het slachtoffer te leggen.

# # #

Reply